E-ÄMNEN, BEGREPP OCH VEG. ALKOHOL

UNDER CONSTRUCTION!


Här finns listor på E-ämnen, begrepp och vilka alkoholsorter som är vegetariska. Och jo ja formatet på sidan är lite bäng, eftersom blogger e knas... :/
Begrepp.





















BEGREPP
KÖTT (Inkl. fisk, fågel, skaldjur)
ÄGG
MEJERI-PRODUKTER
Lakto-Ovo-Vegetarian
Nej
Ja
Ja
Lakto-Vegetarian
Nej
Nej
Ja
Ovo-Vegetarian
Nej
Ja
Nej
Demi-Vegetarian (Hobby Vegetarian)
Fisk
Ja
Ja
Vegan
Nej
Nej
Nej



E-ämnen.


* E-120 - Karmin
Rött färgämne som tillverkas från torkade honor av kochenillsköldlusen (alltså löss).
Används t.ex i vin och läsk.
*E-304 - Askorbylpalmitat och askorbylstearat
Ett antikoxidationsmedel som framställs från L-askorbinsyra och palmitinsyra eller stearinsyra, vilka är fettsyror som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris.
Används t.ex. i buljongtärningar
*E-322 - Lecitin 

Ett antioxidationsmedel som utvinns främst ur sojabönor. Förekommer naturligt i alla celler, i stor mängd i äggula, ur vilken det också kan utvinnas. Kan även tillverkas av animaliskt fett.

Används t.ex. i godis, choklad, margarin och mjölkpulver.
*E 422 - Glycerol

Är ett konsistensmedel som ofta framställs ur fett från växter och djur, t.ex. gris, men kan också framställas syntetiskt.

Används t.ex. i tårtor och kakor.
*E 431 - Polyoxietylenstearat 
Ett emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom reaktion mellan etylenoxid och stearinsyra, som är en fettsyra som kan vara tillverkad av fett från djur, t.ex. gris.
Används t.ex. i vin.
*E 432-436 - Polyoxietylensorbitan- monolaurat, -monooleat, -monopalmitat, -monostearat, -tristearat
Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom reaktion mellan etylenoxid och stearinsyra, som är en fettsyra som kan vara tillverkad av fett från djur, t.ex. gris.
Används t.ex. i glass, dieträtter, soppor och godis.
*E 445 - Glycerolestrar av trähartser 

Stabiliseringsmedel som framställs syntetiskt av harts från barrträd och glycerol (E 422), som kan vara tillverkat av fett från djur, t.ex. gris

Används t.ex. i oklara läskedrycker.

*E-470 a - Natrium-, kalium-och kalciumsalter av fettsyror
Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs från fettsyror (E 570), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris.
Används t.ex. i chips och andra snacks.




*E-470 b Magnesiumsalter av fettsyror

Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs från fettsyror (E 570), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris.
Används t.ex. i chips och andra snacks.
*E-471 Mono- och diglycerider av fettsyror
Emulgeringsmedel som framställs av fetter och oljor eller av glycerol (E 422) och fettsyror (E 570). Både fetter och fettsyror kan komma från djur, t.ex. gris.
Används t.ex. i spraygrädde, chokladdryckspulver och vaniljkrämspulver.
*E-472 a - Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar
Emulgeringsmedel som framställs av ättiksyra (E 260) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris.
Används t.ex. i olika efterrättsmixer.
*E-472 b -Mono-och diglyceriders mjölksyraestrar
Emulgeringsmedel som framställs av mjölksyra (E 270) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris.
Används t.ex. i olika efterrättsmixer.
*E-472 c -Mono-och diglyceriders citronsyraestrar
Emulgeringsmedel som framställs av citronsyra (E 330) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris.
Används t.ex. i olika färdiga desserter
*E-472 d -Mono-och diglyceriders vinsyraestrar
Emulgeringsmedel som framställs av vinsyra (E 334) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris.
Används t.ex. i olika färdiga desserter
*E-472 e -Mono-och diglyceriders mono- och di-acetylvinsyraestrar
Emulgeringsmedel som framställs av vinsyra (E 334) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris.
Används t.ex. i fryst pizza och chokladdrycker.
*E-472 f -Mono-och diglyceriders mono- och diglycerider
Emulgeringsmedel som framställs av ättiksyra (E 260) eller vinsyra (E 334) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris.
Används t.ex. i fryst pizza, bageriprodukter och chokladdrycker.
*E-473 – Sackarosestrar av fettsyror
Emulgerings- och stabiliseringsmedel som framställs syntetiskt genom förening av socker och fettsyror (E 570), vilka kan vara framställda av fett från djur.
Används t.ex. i margarin. Kakor, soppor och pulver till varma drycker.
*E-474 – Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider
Emulgerings- och stabiliseringsmedel som framställs syntetiskt genom förening av socker och fettsyror (E 570), vilka kan vara framställda av fett från djur.
Används t.ex. i värmebehandlade köttprodukter, margarin. Kakor, soppor och pulver till varma drycker.
*E-475 – Polyglycerolestrar av fettsyror
Emulgerings- och stabiliseringsmedel som framställs av glycerol (E 422) och fettsyror (E570), kan vara framställda av fett från djur.
Används t.ex. i margarin, gräddersättning, tuggummi, bantningsprodukter och konditorivaror.
*E-476 – Polyglycerolpolyricinoleat
Emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av ricinolja och glycerol (E 422). Glycerol kan då vara framställt av fett från djur.
Används t.ex. i choklad, margarin och dressingar.
*E-477 – Propylenglykolestrar av fettsyror
Emulgeringsmedel som framställs syntiskt av propan-1,2diol (E1520) och fettsyror (E 570), vilka kan vara framställt av fett från djur.
Används t.ex. i margarin, gräddersättning, mjölk, godis och bantningsprodukter .
*E-479 b – Termisk oxiderad sojabönsolja i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror
Emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av sojaolja och glycerider (E 472). Glyceriderna kan komma från fett från djur.
Används t.ex. i fettblandningar avsedda för fritering.
*E-481 – Natriumstearoyl-2laktylat
Emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av mjölksyra (E 270) och fettsyran stearinsyra (se E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur.
Används t.ex. i margarin, snabbris, frukostflingor, bröd och godis.
*E-482 – Kaliumstearoyl-2laktylat
Emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av mjölksyra (E 270) och fettsyran stearinsyra (se E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur.
Används t.ex. i margarin, snabbris, frukostflingor, bröd och godis.
*E-483 – Stearyltartrat
Stabiliserings- och emulgeringsmedel. Bakfrämjande egenskaper. Framställs syntetiskt av vinsyra (E 334) och fettsyran stearinsyra (se E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur.
Används t.ex. i bröd, desserter och konditorivaror.
*E–491 - Sorbitanmonostearat
Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran stearinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur.
Används t.ex. i margarin, glass, godis och vissa såser.
*E-492 - Sorbitantristearat
Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran stearinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur.
Används t.ex. i margarin, glass, godis och vissa såser.
*E-493 - Sorbitanmonolaurat
Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran stearinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur.
Används t.ex. i margarin, glass, godis och vissa såser.
*E-494 – Sorbitanmonooleat
Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran stearinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur.
Används t.ex. i margarin, glass, godis och vissa såser.
*E-495 - Sorbitanmonopalmitat
Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran stearinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur.
Används t.ex. i margarin, glass, godis och vissa såser.
*E-570 - Fettsyror
Klumpförebyggande medel som framställs av fett, ibland av djurfett (t.ex. gris). Fett består av fettsyror och glycerol (E 422). De vanligaste fettsyrorna är stearinsyra, palmitinsyra, oljesyra och myristinsyra
Används t.ex. i livsmedel i pulverform, nudlar och godis.
*E-626 - Guanylsyra
Smakförstärkare. Framställs syntetiskt eller av jäst-extrakt. Förekommer naturligt i bl.a. kött.
*E-627 – Dinatriumguanylat
Smakförstärkare som syntetiskt framställt salt av guanylsyra (E 626). Används i t.ex. chips och snacks, samt i sammansatta produkter, så som färdigrätter.
*E-628 - Dikaliumguanylat
Smakförstärkare som syntetiskt framställt salt av guanylsyra (E 626).
Används i t.ex. chips och snacks, samt i sammansatta produkter, så som färdigrätter.
*E-629 - Kalciumguanylat
Smakförstärkare som syntetiskt framställt salt av guanylsyra (E 626).
Används i t.ex. chips och snacks, samt i sammansatta produkter, så som färdigrätter.
*E-634 - Kalcium-5'-ribonukleotider
Smakförstärkare som är syntetiskt framställt salt av någon av nukleinsyrorna (E 626 och E 630).


*E-635 - Dinatrium-5'-ribonukleotider
Smakförstärkare som är syntetiskt framställt salt av någon av nukleinsyrorna (E 626 och E 630).
Används i t.ex. färdigrätter, chips och pulversåser.
* E-904 - Shellack
Ytbehandlingsmedel som tillverkas av sekret från lacksköldslusen. 
Används t.ex. för att göra frukt, godis och kaffebönor glansiga.
*E-901 - Bivax
Utvinns ur bivax kakor. Detta kan dock diskuteras huruvida det är vegetariskt eller inte...
Används också som glans-medel, främst till godis.
*E-920 - L-cystein
Ett mjölbehandlingsmedel. Naturligt förekommande aminosyra, som kan framställas av hår och fjädrar från djur.
Används i mjöl.
*E 1105 - Lysozym
Ett naturligt förekommande enzym som framställs ur ägg.
Används som konserveringsmedel..
*E 1517 – Glyceryldiacitat
Används som bärare för aromämnen som framställs syntetiskt av ättiksyra (E260) och glycerol (E 422). Glycerol kan då vara framställt av fett från djur.
Används som bärare för aromämnen i livsmedel.
*E 1518 – Glyceryltriacitat
Används som bärare för andra tillsatser som framställs syntetiskt av ättiksyra (E260) och glycerol (E 422). Glycerol kan då vara framställt av fett från djur.
Används som bärare för andra tillsatser i livsmedel.





Alkohol.








Ja ni kanske trodde att det bara var i mat och godis som man kunde finna olika former av djurrester... men så är det INTE!
Även så används t.ex. både fisk, djurblod, gelatin, benmjöl och löss vid produktion/rening av alkohol, vilket bryggerierna inte behöver ange i sin innehållsförteckning. Här nedan så kommer jag att gå igenom vad som är safe att dricka för dig som är Vegetarian/Vegan :)

ÖL
VegetariskaVeganska bryggerier och öl

Carlsberg Sweden (Pripps och Falcon)
Fuller's (1845, London Porter, India Pale Ale etc.) FÖRUTOM Organic Honey Dew
Jämtlands Bryggeri (Bärnsten, Hell, Fallen Angel...)
Krönleins (Three Hearts, Kaltenberg, mm.)
Shepherd Neame (Spitfire, Bishop's Finger etc.)
Oceanbryggeriet
Paulaner Brewery (Weissbier, mm.)
Spendrups (Spendrups, Mariestads, Norrlands Guld, Heineken)
Ystad Bryggeri
Åbro 

Andra Vegetariska/Veganska öl

Budweiser
Grolsch
Leffe

Ej !! Vegetariska/Veganska öl

Guinness (alla sorter)
Hobgoblin
Kilkenny
Newcastle
Red Stripe

CIDER
Vegetariska/Veganska bryggerier och cider

Åbro (Rekorderligserien, etc...)
Carlsberg (Nik's, Cube, Xide etc.)
Krönleins (Cid, Halmstad, mm.)

Andra Vegetariska/Veganska cidrar

Green Goblin
Stowford Press Medium Dry
Strongbow (de sorter som finns i Sverige)
Westons cider (samtliga sorter)

Ej!! Vegetariska/ Veganska cidrar

Kopparbergs (samtliga sorter)
Kiviks (samtliga sorter)

BLANDDRYCK

Bacardi Breezers (alla sorter)
Smirnoff Ice 











Totally out of my mind..