Här finns listor på E-ämnen, begrepp och vilka alkoholsorter som är vegetariska. Och jo ja formatet på sidan är lite bäng, eftersom blogger e knas... :/
Begrepp.
BEGREPP | KÖTT (Inkl. fisk, fågel, skaldjur) | ÄGG | MEJERI-PRODUKTER |
Lakto-Ovo-Vegetarian | Nej | Ja | Ja |
Lakto-Vegetarian | Nej | Nej | Ja |
Ovo-Vegetarian | Nej | Ja | Nej |
Demi-Vegetarian (Hobby Vegetarian) | Fisk | Ja | Ja |
Vegan | Nej | Nej | Nej |
E-ämnen.
* E-120 - Karmin Rött färgämne som tillverkas från torkade honor av kochenillsköldlusen (alltså löss). Används t.ex i vin och läsk. | |
*E-304 - Askorbylpalmitat och askorbylstearat Ett antikoxidationsmedel som framställs från L-askorbinsyra och palmitinsyra eller stearinsyra, vilka är fettsyror som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. Används t.ex. i buljongtärningar | |
*E-322 - Lecitin Ett antioxidationsmedel som utvinns främst ur sojabönor. Förekommer naturligt i alla celler, i stor mängd i äggula, ur vilken det också kan utvinnas. Kan även tillverkas av animaliskt fett.Används t.ex. i godis, choklad, margarin och mjölkpulver. | |
*E 422 - Glycerol Är ett konsistensmedel som ofta framställs ur fett från växter och djur, t.ex. gris, men kan också framställas syntetiskt.Används t.ex. i tårtor och kakor. | |
*E 431 - Polyoxietylenstearat Ett emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom reaktion mellan etylenoxid och stearinsyra, som är en fettsyra som kan vara tillverkad av fett från djur, t.ex. gris. Används t.ex. i vin. | |
*E 432-436 - Polyoxietylensorbitan- monolaurat, -monooleat, -monopalmitat, -monostearat, -tristearat Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom reaktion mellan etylenoxid och stearinsyra, som är en fettsyra som kan vara tillverkad av fett från djur, t.ex. gris. Används t.ex. i glass, dieträtter, soppor och godis. | |
*E 445 - Glycerolestrar av trähartser Stabiliseringsmedel som framställs syntetiskt av harts från barrträd och glycerol (E 422), som kan vara tillverkat av fett från djur, t.ex. grisAnvänds t.ex. i oklara läskedrycker. | |
*E-470 a - Natrium-, kalium-och kalciumsalter av fettsyror Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs från fettsyror (E 570), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. Används t.ex. i chips och andra snacks. | |
Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs från fettsyror (E 570), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. Används t.ex. i chips och andra snacks. | |
*E-471 Mono- och diglycerider av fettsyror Emulgeringsmedel som framställs av fetter och oljor eller av glycerol (E 422) och fettsyror (E 570). Både fetter och fettsyror kan komma från djur, t.ex. gris. Används t.ex. i spraygrädde, chokladdryckspulver och vaniljkrämspulver. | |
*E-472 a - Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar Emulgeringsmedel som framställs av ättiksyra (E 260) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. Används t.ex. i olika efterrättsmixer. | |
*E-472 b -Mono-och diglyceriders mjölksyraestrar Emulgeringsmedel som framställs av mjölksyra (E 270) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. Används t.ex. i olika efterrättsmixer. | |
*E-472 c -Mono-och diglyceriders citronsyraestrar Emulgeringsmedel som framställs av citronsyra (E 330) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. Används t.ex. i olika färdiga desserter | |
*E-472 d -Mono-och diglyceriders vinsyraestrar Emulgeringsmedel som framställs av vinsyra (E 334) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. Används t.ex. i olika färdiga desserter | |
*E-472 e -Mono-och diglyceriders mono- och di-acetylvinsyraestrar Emulgeringsmedel som framställs av vinsyra (E 334) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. Används t.ex. i fryst pizza och chokladdrycker. | |
*E-472 f -Mono-och diglyceriders mono- och diglycerider Emulgeringsmedel som framställs av ättiksyra (E 260) eller vinsyra (E 334) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. Används t.ex. i fryst pizza, bageriprodukter och chokladdrycker. | |
*E-473 – Sackarosestrar av fettsyror Emulgerings- och stabiliseringsmedel som framställs syntetiskt genom förening av socker och fettsyror (E 570), vilka kan vara framställda av fett från djur. Används t.ex. i margarin. Kakor, soppor och pulver till varma drycker. | |
*E-474 – Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider Emulgerings- och stabiliseringsmedel som framställs syntetiskt genom förening av socker och fettsyror (E 570), vilka kan vara framställda av fett från djur. Används t.ex. i värmebehandlade köttprodukter, margarin. Kakor, soppor och pulver till varma drycker. | |
*E-475 – Polyglycerolestrar av fettsyror Emulgerings- och stabiliseringsmedel som framställs av glycerol (E 422) och fettsyror (E570), kan vara framställda av fett från djur. Används t.ex. i margarin, gräddersättning, tuggummi, bantningsprodukter och konditorivaror. | |
*E-476 – Polyglycerolpolyricinoleat Emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av ricinolja och glycerol (E 422). Glycerol kan då vara framställt av fett från djur. Används t.ex. i choklad, margarin och dressingar. | |
*E-477 – Propylenglykolestrar av fettsyror Emulgeringsmedel som framställs syntiskt av propan-1,2diol (E1520) och fettsyror (E 570), vilka kan vara framställt av fett från djur. Används t.ex. i margarin, gräddersättning, mjölk, godis och bantningsprodukter . | |
*E-479 b – Termisk oxiderad sojabönsolja i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror Emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av sojaolja och glycerider (E 472). Glyceriderna kan komma från fett från djur. Används t.ex. i fettblandningar avsedda för fritering. | |
*E-481 – Natriumstearoyl-2laktylat Emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av mjölksyra (E 270) och fettsyran stearinsyra (se E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur. Används t.ex. i margarin, snabbris, frukostflingor, bröd och godis. | |
*E-482 – Kaliumstearoyl-2laktylat Emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av mjölksyra (E 270) och fettsyran stearinsyra (se E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur. Används t.ex. i margarin, snabbris, frukostflingor, bröd och godis. | |
*E-483 – Stearyltartrat Stabiliserings- och emulgeringsmedel. Bakfrämjande egenskaper. Framställs syntetiskt av vinsyra (E 334) och fettsyran stearinsyra (se E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur. Används t.ex. i bröd, desserter och konditorivaror. | |
*E–491 - Sorbitanmonostearat Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran stearinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur. Används t.ex. i margarin, glass, godis och vissa såser. | |
*E-492 - Sorbitantristearat Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran stearinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur. Används t.ex. i margarin, glass, godis och vissa såser. | |
*E-493 - Sorbitanmonolaurat Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran stearinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur. Används t.ex. i margarin, glass, godis och vissa såser. | |
*E-494 – Sorbitanmonooleat Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran stearinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur. Används t.ex. i margarin, glass, godis och vissa såser. | |
*E-495 - Sorbitanmonopalmitat Stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran stearinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur. Används t.ex. i margarin, glass, godis och vissa såser. | |
*E-570 - Fettsyror Klumpförebyggande medel som framställs av fett, ibland av djurfett (t.ex. gris). Fett består av fettsyror och glycerol (E 422). De vanligaste fettsyrorna är stearinsyra, palmitinsyra, oljesyra och myristinsyra Används t.ex. i livsmedel i pulverform, nudlar och godis. | |
*E-626 - Guanylsyra Smakförstärkare. Framställs syntetiskt eller av jäst-extrakt. Förekommer naturligt i bl.a. kött. | |
*E-627 – Dinatriumguanylat Smakförstärkare som syntetiskt framställt salt av guanylsyra (E 626). Används i t.ex. chips och snacks, samt i sammansatta produkter, så som färdigrätter. | |
*E-628 - Dikaliumguanylat Smakförstärkare som syntetiskt framställt salt av guanylsyra (E 626). Används i t.ex. chips och snacks, samt i sammansatta produkter, så som färdigrätter. | |
*E-629 - Kalciumguanylat Smakförstärkare som syntetiskt framställt salt av guanylsyra (E 626). Används i t.ex. chips och snacks, samt i sammansatta produkter, så som färdigrätter. | |
*E-634 - Kalcium-5'-ribonukleotider Smakförstärkare som är syntetiskt framställt salt av någon av nukleinsyrorna (E 626 och E 630). | |
*E-635 - Dinatrium-5'-ribonukleotider Smakförstärkare som är syntetiskt framställt salt av någon av nukleinsyrorna (E 626 och E 630). Används i t.ex. färdigrätter, chips och pulversåser. | |
* E-904 - Shellack Ytbehandlingsmedel som tillverkas av sekret från lacksköldslusen. Används t.ex. för att göra frukt, godis och kaffebönor glansiga. | |
*E-901 - Bivax Utvinns ur bivax kakor. Detta kan dock diskuteras huruvida det är vegetariskt eller inte... Används också som glans-medel, främst till godis. | |
*E-920 - L-cystein Ett mjölbehandlingsmedel. Naturligt förekommande aminosyra, som kan framställas av hår och fjädrar från djur. Används i mjöl. | |
*E 1105 - Lysozym Ett naturligt förekommande enzym som framställs ur ägg. Används som konserveringsmedel.. | |
*E 1517 – Glyceryldiacitat Används som bärare för aromämnen som framställs syntetiskt av ättiksyra (E260) och glycerol (E 422). Glycerol kan då vara framställt av fett från djur. Används som bärare för aromämnen i livsmedel. | |
*E 1518 – Glyceryltriacitat Används som bärare för andra tillsatser som framställs syntetiskt av ättiksyra (E260) och glycerol (E 422). Glycerol kan då vara framställt av fett från djur. Används som bärare för andra tillsatser i livsmedel. |
Alkohol.
Ja ni kanske trodde att det bara var i mat och godis som man kunde finna olika former av djurrester... men så är det INTE!
Även så används t.ex. både fisk, djurblod, gelatin, benmjöl och löss vid produktion/rening av alkohol, vilket bryggerierna inte behöver ange i sin innehållsförteckning. Här nedan så kommer jag att gå igenom vad som är safe att dricka för dig som är Vegetarian/Vegan :)
ÖL
VegetariskaVeganska bryggerier och öl
Carlsberg Sweden (Pripps och Falcon)
Fuller's (1845, London Porter, India Pale Ale etc.) FÖRUTOM Organic Honey Dew
Jämtlands Bryggeri (Bärnsten, Hell, Fallen Angel...)
Krönleins (Three Hearts, Kaltenberg, mm.)
Shepherd Neame (Spitfire, Bishop's Finger etc.)
Oceanbryggeriet
Paulaner Brewery (Weissbier, mm.)
Spendrups (Spendrups, Mariestads, Norrlands Guld, Heineken)
Ystad Bryggeri
Åbro
Fuller's (1845, London Porter, India Pale Ale etc.) FÖRUTOM Organic Honey Dew
Jämtlands Bryggeri (Bärnsten, Hell, Fallen Angel...)
Krönleins (Three Hearts, Kaltenberg, mm.)
Shepherd Neame (Spitfire, Bishop's Finger etc.)
Oceanbryggeriet
Paulaner Brewery (Weissbier, mm.)
Spendrups (Spendrups, Mariestads, Norrlands Guld, Heineken)
Ystad Bryggeri
Åbro
Andra Vegetariska/Veganska öl
Budweiser
Grolsch
Leffe
Budweiser
Grolsch
Leffe
Ej !! Vegetariska/Veganska öl
Guinness (alla sorter)
Hobgoblin
Kilkenny
Newcastle
Red Stripe
Guinness (alla sorter)
Hobgoblin
Kilkenny
Newcastle
Red Stripe
CIDER
Vegetariska/Veganska bryggerier och cider
Åbro (Rekorderligserien, etc...)
Carlsberg (Nik's, Cube, Xide etc.)
Krönleins (Cid, Halmstad, mm.)
Åbro (Rekorderligserien, etc...)
Carlsberg (Nik's, Cube, Xide etc.)
Krönleins (Cid, Halmstad, mm.)
Andra Vegetariska/Veganska cidrar
Green Goblin
Stowford Press Medium Dry
Strongbow (de sorter som finns i Sverige)
Westons cider (samtliga sorter)
Ej!! Vegetariska/ Veganska cidrar
Kopparbergs (samtliga sorter)
Kiviks (samtliga sorter)
BLANDDRYCK
Bacardi Breezers (alla sorter)
Smirnoff Ice